Pyłek pszczeli. Zdrowotna moc zamknięta w małym ziarenku.

Pyłek pszczeli właściwości i zastosowanie

Wszyscy wiemy, że miód zawdzięczamy pszczołom – niektórzy z nas zapewne dodają go do porannej herbaty czy wody z cytryną.

Ale czy wiesz, że pszczoły dostarczają jeszcze jeden, niesamowity produkt, który znakomicie wpływa na Twoje zdrowie ?

To pyłek pszczeli, zwany również kwiatowym.

Te niepozorne ziarenka napakowane są wartościami odżywczymi, które utrzymują Twój organizm w znakomitej formie.

Pyłek pszczeli stymuluje układ odpornościowy, ma działanie antybakteryjne, usprawnia działanie układu krwionośnego. Ponadto pyłek kwiatowy jest bogaty w witaminy, minerały, białka, lipidy i kwasy tłuszczowe, enzymy, karotenoidy i bioflawonoidy. Robi wrażenie prawda ?

Co to jest pyłek pszczeli i jak powstaje ?

Pyłek pszczeli to nic innego jak pyłek kwiatowy. Pszczoły zbierają go z kwitnących roślin i częściowo go przetwarzają. Następnie dostarczają go do ula pod postacią małych kuleczek.

Aby uzyskać ten cenny surowiec, pszczelarze montują na wlocie ula rodzaj przeszkody, która powoduje zatrzymanie części przenoszonego przez owady pyłku.

Pyłek pszczeli może mieć kolor od jasnożółtego po brązowy lub nawet czarny. Uzależnione jest to umiejscowienia pasieki, a co za tym idzie od rodzaju roślin z jakich pszczoły zbierają pyłek. Może być on zbierany z jednego rodzaju roślin lub z bardzo wielu różnorodnych gatunków. Ziarna pyłku mogą się także przez to różnić pod względem kształtu, koloru, wielkości i wagi.

pyłek pszczeli

Oto kilka powodów, które czynią pyłek pszczeli tak wartościowym pożywieniem:

1. Pyłek pszczeli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybiotyczne.

Przeciwzapalne właściwości w swym działaniu porównywalne są do niektórych dostępnych na rynku leków. Wielu badaczy sugeruje nawet, że pyłek kwiatowy może być stosowany w nawracających lub ostrych stanach zapalnych.

W badaniu z 2005 roku udowodniono, że posiada on wysokie działanie przeciwzapalne i doskonale radzi sobie z neutralizowaniem stresu oksydacyjnego. Jest to szczególnie ważna informacja dla osób, które zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, nadciśnieniem lub cukrzycą.

W Chinach pyłek pszczeli stosuje się od wieków i uważa się, że posiada właściwości antybiotyczne. Potwierdzają to wyniki badań, które wskazują, że w swym składzie zawiera substancję, która zabijają wiele szkodliwych bakterii np. salmonellę.

Badania nad składem pyłku pszczelego, pokazały, że posiada on także właściwości antyoksydacyjne.

2. Wzmacnia układ odpornościowy

Pyłek pszczeli pomaga znacznie poprawić funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. U osób, którym podawano pyłek zaobserwowano wzrost poziomu limfocytów we krwi, gamma globulin oraz białek, w stosunku do osób, które nie przyjmowały pyłku.

Największą różnicę zaobserwowano w poziomie limfocytów. Są to rodzaje białych krwinek, które walczą ze szkodliwymi substancjami dostającymi się do organizmu. Zwalczanie różnego rodzaju zakażeń, bakterii, wirusów czy neutralizacja odpadów metabolicznych – za to wszystko odpowiadają limfocyty.

Gamma globulina nazywana także immunoglobuliną zawiera cenne dla naszego organizmu przeciwciała, które chronią nas przed chorobami.

3. Pyłek kwiatowy wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia

Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe, a cholesterol utrzymywał się na prawidłowym poziomie, to pyłek pszczeli pozwoli Ci to wszystko osiągnąć. Jak pokazują badania opublikowane w Polish Journal of Pathology ekstrakt z pyłku pszczelego wykazuje działanie ochronne przed niedokrwieniem mięśnia sercowego oraz obniża poziom cholesterolu.

Wszystko to dzięki obecności przeciwutleniacza – rutyny, która jak wiadomo wspomaga krążenie krwi, co zapobiega zawałowi serca i udarze mózgu. Poza tym rutyna wzmacnia naczynia włosowate i naczynia krwionośne.

4. Wspomaga w walce z alergią

Pyłek pszczeli może być pomocny w walce z różnego rodzaju alergiami. Badania pokazują, że może on zmniejszyć reakcję histaminy w organizmie o 62%. Dzieje się tak poprzez stymulację układu odpornościowego organizmu, który zaczyna wytwarzać przeciwciała potrzebne do zwalczenia reakcji alergicznej.

Tak działa metoda zwana odczulaniem, a polega ona na podaniu małej ilości alergenu, który stymuluje układ immunologiczny do wytworzenia przeciwciał, które wyeliminują reakcję alergiczną. Jest to metoda pomocna w zwalczaniu alergii na pyłki.

Pyłek pszczeli przy tej metodzie sprawdza się doskonale. Zacznij przyjmować jego niewielkie ilości na około 6 tygodni przed rozpoczęciem okresu pylenia. Pomoże to wyeliminować katar sienny i znacząco złagodzić objawy alergii. W niektórych przypadkach już jednorazowe poddanie się terapii odczulającej za pomocą pyłku pszczelego, powoduje wyzbycie się alergii raz na zawsze.

5. Chroni wątrobę

Pyłek pszczeli pozyskiwany z kasztanowców posiada właściwości chroniące wątrobę przed stresem oksydacyjnym oraz sprzyja jej regeneracji po uszkodzeniu przez toksyny.

Badanie przeprowadzone na szczurach pokazało, że pyłek pszczeli może być alternatywą dla leków podawanych w przypadku jej uszkodzenia.

Gryzonie, które miały chore wątroby na skutek podania toksycznych substancji, podzielono na dwie grupy – jednej podawano pyłek pszczeli z kasztanowca, drugiej sylibininę – substancję otrzymywaną z owoców ostropestu.

Zarówno w przypadku pierwszej jak i drugiej grupy obie substancje spowodowały regenerację i odwrócenie uszkodzeń, jednak szczury, które otrzymały sylibininę znacząco straciły na wadze i zdechły na skutek ciężkiej biegunki.

Odkrycie to sugeruje, że pyłek pszczeli może być alternatywą dla leków i częścią terapii oczyszczającej wątrobę, która nie powoduje skutków ubocznych.

6. Zdrowa skóra (łagodzi stres, wspomaga gojenie)

Miód pszczeli od lat stosuje się w produkcji kosmetyków do pielęgnacji całego ciała. Jest cenionym składnikiem ze względu na swoje właściwości nawilżające i regenerujące skórę.

Już w starożytności Kleopatra stosowała kąpiele w mleku i miodzie co zapewniało jej piękny wygląd. Ale czy wiesz, że pyłek pszczeli również pozytywnie wpływa na wygląd Twojej skóry?

Pyłek zawiera kaempferol – ważny przeciwutleniacz, który chroni skórę przed promieniowaniem UV, poparzeniami słonecznymi czy rakiem skóry. Pomaga także regenerować skórę, która uległa poparzeniu słonecznemu i uszkodzeniu. Pyłek pszczeli stosowany zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie, dobroczynnie wpływa na skórę.

Przyjmowany wewnętrznie dostarcza dużej ilości witamin i substancji odżywczych, stosowany bezpośrednio na skórę może zapobiegać występowaniu trądziku, wszelkiego rodzaju egzem czy łuszczycy.

Jaki pyłek wybrać i jak stosować pyłek pszczeli ?

ekologiczny pyłek kwiatowy

Pyłek pszczeli występuje w postaci granulek lub proszku. Może występować w wielu kolorach – od białego do brązowego lub nawet czarnego. Tak jak w przypadku miodu jest to uzależnione od rodzaju kwiatów z których pyłek został zebrany.

Kupując pyłek w granulkach należy go zmielić w młynku przed spożyciem. Pyłek powinno się przechowywać w lodówce.

Ważne jest aby wybierać pyłek pszczeli z ekologicznych, certyfikowanych pasiek, położonych na czystych terenach. Pyłek zbierany z roślin, które rosną na obszarach zanieczyszczonych, mogą zawierać szkodliwe substancje np. metale ciężkie.

Należy zacząć od małych ilości, aby upewnić się czy nie jesteśmy na niego uczuleni. Jeśli w przeszłości wystąpiło u ciebie uczulenie na miód, czy wosk pszczeli, to tym bardziej trzeba zaczynać od niewielkich ilości i obserwować reakcje organizmu. Na początek można zacząć od ½ łyżeczki pyłku i zwiększać dawkę jeśli nic złego nie zaobserwujemy.

Jedna łyżeczka to ok. 5 gram pyłku.

Dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 gram pyłku

Dorośli do stosowania w celach leczniczych – 30 – 40 gram

Pyłek przyjmujemy na ok 30 minut przed posiłkiem.

Kuracje pyłkiem można stosować dwa razy do roku, przyjmując go 3 razy dziennie. Przez okres 1-3 miesięcy. Najlepiej takie kuracje stosować w okresie jesienno – zimowym aby uodpornić organizm na choroby i w okresie wiosennym aby odżywić i wzmocnić organizm. Ważne jest także to aby zrobić przerwę w przyjmowaniu pyłku.

Pyłek pszczeli możemy dodawać do wody, soku owocowego bądź warzywnego, jogurtów, mleka, serków czy popularnych smoothie. Zmielony pyłek możemy mieszać z miodem, dodać do wody i odstawić na kilka godzin. Następnie wypić na czczo rano lub wieczorem.

Czy pyłek pszczeli uczula i czy jest bezpieczny ?

Według wiarygodnego źródła WebMD pyłek pszczeli jest bezpieczny, zwłaszcza w krótkotrwałym użyciu. Istnieją jednak sytuacje, w których nie jest wskazane spożycie pyłku i przed jego zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem:

  • kiedy masz lub kiedyś wystąpiło uczulenie na miód lub wosk pszczeli,
  • kiedy jesteś w ciąży lub karmisz piersią – w tym okresie nie należy spożywać pyłku pszczelego,
  • kiedy przyjmujesz leki (zwłaszcza przeciwzakrzepowe) konieczna jest konsultacja z lekarzem.

chemiczny skład pyłku pszczelego


Źródła:

http://www.healthyandnaturalworld.com/bee-pollen-health-benefits/

http://www.naturallivingideas.com/8-benefits-of-bee-pollen/

https://draxe.com/bee-pollen/