Jest niezwykle cenionym przez wszystkich produktem zawierającym bogactwo składników odżywczych i witamin. Oliwa extra virgin, bo o niej mowa, w śródziemnomorskich regionach uważana jest za podstawę tamtejszej kuchni. Niestety w naszym kraju przegrywa z olejem słonecznikowym i rzepakowym. Dlaczego? Być może przyczyną jest wyższa cena lub brak świadomości na temat jej prozdrowotnych właściwości. Sprawdźmy zatem jakie zalety posiada niedoceniana w Polsce oliwa z oliwek.
Oliwa z oliwek extra virgin
Tak jak sama nazwa wskazuje oliwa z oliwek jest sokiem wyciśniętym z drzewa oliwnego, a ściślej z jego owoców. Cały etap produkcji polega na zbieraniu i segregacji wartościowych oliwek, ich myciu i miażdżeniu przez metalowe prasy. W procesie miażdżenia następuje oddzielenie esencji od wody – w ten sposób powstaje oliwa z pierwszego tłoczenia. Otrzymany w ten sposób produkt jest dokładnie weryfikowany przez specjalistów, którzy weryfikują jej kolor, smak i zapach. Określenie jej podstawowych cech pozwala na nadanie właściwej klasy, która determinuje wysokość jej ceny.
Zgodnie z wymogami Unii Europejskiej najbardziej jakościowa oliwa z oliwek powinna zawierać maksymalnie 0,8 g kwasu oleinowego na 100 gram oliwy. Olej z oliwek to produkt, który już po pierwszym tłoczeniu nadaje się do bezpośredniego spożycia. Jej świeżość nie ulega rafinowaniu, dzięki czemu otrzymujemy w pełni naturalny i wartościowy produkt. Powszechną praktyką producentów stało się mieszanie oliwy z oliwek różnych klas i różnych odmian oliwek by uzyskać w pełni wyjątkowy i konkretny zapach oraz smak, który jest nie do podrobienia. Aby mieć pewność, że wybrana oliwa z oliwek jest pełnowartościowym produktem podczas zakupów należy zwrócić uwagę na jej cenę oraz dokładnie czytać etykiety. Aby nie paść ofiarą oszustwa polegającego na sprzedaży tańszej oliwy w cenie oliwy z pierwszego tłoczenia kupujmy ją w wiarygodnych miejscach. W zależności od marki oliwy z oliwek jej przeciętna cena to ok. 50zł za 1 litr.
Zastosowanie oliwy z oliwek
Prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek skutecznie zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Bogactwo przeciwutleniaczy oraz zoptymalizowany skład tłuszczowy przyczyniają się do zahamowania rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Skład bogaty w witaminy A, D, E i K, magnez, potas i kwasy omega wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Olej z oliwek znajduje zastosowanie nie tylko w diecie śródziemnomorskiej ale również w centralnej Europie wykorzystywana jest do sałatek, smażenia i pieczenia. Włączenie jej do codziennej diety wesprze zdrowy styl życia a także pomoże w skutecznym i zdrowym odchudzaniu.
Mylnym jest przekonanie, że oliwa z oliwek powinna być stosowana wyłącznie jako dodatek do sałatek, gdyż z powodzeniem sprawdza się w przypadku potraw wymagających obróbki cieplnej. warto dodać, że oliwa z oliwek najwyższej klasy posiada wysoki punkt dymienia, co sprawia, że zaczyna się palić dopiero po osiągnięciu temperatury powyżej 180 stopni.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
smaczny oraz zdrowy. Z uwagi na swoje pochodzenie roślinne nie posiada cholesterolu. Oliwa z oliwek zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz prozdrowotny skwalen, który wpływa na zahamowanie rozwoju miażdżycy obniżając ilość złego cholesterolu LDL, podnosząc poziom dobrego – HDL. Kwas oleinowy zawarty w oliwie skutecznie chroni przed astmą oraz alergicznymi stanami zapalnymi błony śluzowej nosa.