Matcha zawiera 137 razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata

matcha zielona herbata

Zielona herbata matcha szturmem wtargnęła w świat zdrowego odżywiania. Matcha Latte zagościła w menu modnych kawiarni oraz dużych sieci takich jak Starbucks. Wydaje się, że świat oszalał na punkcie zielonego proszku, którego zalety zdrowotne wychwalają zwolennicy zdrowego stylu życia. Czym jest właściwie herbata matcha i czy rzeczywiście jest źródłem wspaniałych zdrowotnych właściwości.

Pochodzenie

Matchę uzyskuje się z liści herbaty Tencha, powszechnie uprawianej w południowej części Japonii. Liście są parzone, suszone, a następnie mielone na drobny, ciemnozielony proszek.

Herbata bierze swój początek w Chinach około X wieku i po sprowadzeniu do Japonii staje się podstawowym składnikiem tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty Chanoyu. Ceremonia ma podniosły uroczysty charakter z całym zestawem odpowiednich etykiet.

W następstwie rytualnych gestów herbatę wsypuje się do pięknie, ręcznie malowanych miseczek. Po zagotowaniu, zalewa się je wodą i roztrzepuje specjalną bambusową miotełką. Herbata jest czczona ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne, atrakcyjny wygląd oraz wyrazisty smak i niepowtarzalną konsystencje.

Zdrowotne działanie matchy

Zwolennicy zdrowego trybu życia zachwalają herbatę i mówią o korzyściach, płynących z jej spożywania. Nie jest to zaskakujące biorąc pod uwagę, że matcha jest kopalnią właściwości zdrowotnych. Działa lepiej niż “zwykła” zielona herbata. Oto 6 powodów dla których warto pić matche:

1. Ma właściwości antyrakowe

Matcha zawiera około 137 razy więcej antyoksydantów niż zwykła zielona herbata. Najważniejsze z nich nazywane są katechinami, z których jedne są szczególnie istotne. Są nimi galusan epigallokatechiny (ECGg), które są szeroko znane ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. ECGg stanowi 60% przeciwutleniaczy, które można znaleźć w herbacie matcha.

2. Działa relaksująco

Podobnie jak inne zielone herbaty matcha zawiera L-teanine, która sprzyja zachowaniu spokoju. Pomaga zmniejszyć stres, zwiększając aktywność fal mózgowych alfa, które indukują stan relaksu bez uczucia zmęczenia czy senności. Innym efektem działania L-teaniny jest produkcja dopaminy i serotoniny, poprawiających nastrój i wspomagających lepsze zapamiętywanie oraz koncentracje.

3. Dodaje energii

Matcha znana jest również ze swoich właściwości energetyzujących ze względu na zawartość kofeiny. Dodatkową korzyścią jest to, że ponieważ zawiera L-teanine, kofeina daje zastrzyk energii bez typowych efektów ubocznych, takich jak nerwowość i nadpobudliwość.

4. Zwiększa metabolizm i wspomaga odchudzanie

Matche można zaliczyć do naturalnych termogeników. Oznacza to że jej picie zwiększa wydatek energetyczny, przyspieszając metabolizm. Wykazano, że matcha pomaga organizmowi spalać tłuszcz czterokrotnie szybciej niż zwykle.

5. Oczyszcza organizm z toksyn

Matcha ma właściwości detoksykujące, usuwa metale ciężkie oraz toksyny z organizmu. Te właściwości zawdzięcza dużej ilości chlorofilu. Podczas uprawy, na 20 dni przed zbiorem liście herbaty przykrywa się, chroniąc je przed słońcem. Zwiększa to produkcje chlorofilu nadając roślinie ciemniejszy kolor.

6. Wzmacnia system odpornościowy

Herbata zawiera znaczne ilości potasu, witaminy A, C, żelaza, białka i wapnia, pomagając organizmowi wzmocnić system odpornościowy.

Jaką matche kupić ?

Istnieją różne klasy jakości herbaty matcha. Spowodowane jest to procesem oraz czasem zainwestowanym w uprawę oraz zbiór liści herbaty. Należy wystrzegać się kupowania bardzo taniej matchy. Produkt tańszy o 40-50% od standardowej ceny może świadczyć o słabej jakości herbaty.

Najlepsza matcha pochodzi z Japonii. Powinna być produkowana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, bez sztucznych nawozów oraz dodatków chemicznych. Produkt powinien być zapakowany w oryginalnym, hermetycznym opakowaniu, dającym gwarację świeżości.

Jak parzyć herbatę matcha

W Japonii proces parzenia może przybrać formę ceremonii i może trwać godzinami 😉 Jednak do codziennego picia, wystarczy wsypać łyżeczkę matchy do kubka, zagotować wodę i po około 5 minutach (temp. 70-80 C) zalać herbatę wodą.

Możemy również wzbogacić proces parzenia herbaty o “ubijanie”. Polega to na energicznym mieszaniu herbaty szybkimi ruchami przy użyciu tradycyjnej bambusowej miotełki Chasen. Pozwoli nam to uzyskać kremową konsystencję z charakterystyczną pianką.