Jakie przyprawy zawiera tandoori masala? Poznaj odpowiedź, zanim przyrządzisz curry

tandoori masala

Z czym kojarzy Ci się kuchnia indyjska? Jeśli z intensywnym, pełnym kontrastujących ze sobą aromatów smakiem – masz absolutną rację. Tym, co sprawia, że dania rodem z Mumbaju czy Delhi są tak niezwykłe, są właśnie przyprawy. Hindusi korzystają ze specjalnych mieszanek, wśród których popularnością cieszy się tandoori masala. Sprawdź, na czym polega jej sekret.

Słowo „masala” oznacza po prostu mieszankę. Właśnie dlatego, poszukując typowo indyjskich przypraw, można się natknąć na wiele takich, których nazwa zawiera to określenie. Najpopularniejszą ze wszystkich jest tzw. garam masala. Mamy jednak również masalę o korzennym i intensywnym posmaku idealną do indyjskiej herbaty, mieszankę curry – znaną ze sklepów oraz tandoori masala. To składnik obowiązkowy każdego curry. Podkreślić warto, że każda hinduska gospodyni domowa swoją masalę tworzy samodzielnie. Oznacza to, że proporcje składników, a czasem nawet skład mogą się różnić. Niemniej jednak, generalna zasada tworzenia tandoori masala jest taka sama.

Feeria smaków i kontrastów

Prawdziwa tandoori masala – taka, jakiej używa się m.in. w Masala Express w Łodzi to miks niemal dwudziestu (sic!) przypraw. Bogaty smak mieszanki, którą doprawia się zarówno warzywne, jak i mięsne curry gwarantuje intensywny aromat każdego dania. Co ważne: hindusi tej przyprawy używają niemal do wszystkiego – od chlebków naan, aż po najbardziej zaawansowane wersje curry czy biryani. Możesz ją więc stosować na wiele sposobów.

W prawdziwej tandoori masala znajdziesz najczęściej:

  • mielone nasiona kolendry,
  • mielony kmin rzymski (kumin),
  • cynamon,
  • zmielone goździki,
  • mielony imbir,
  • czosnek w proszku,
  • mielony czarny pieprz,
  • mielony kardamon,
  • sproszkowane chilli,
  • sproszkowaną paprykę,
  • pieprz kajeński,
  • zmieloną kozieradkę,
  • kurkumę,
  • sól,
  • gałkę muszkatołową.

Może pojawić się również kilka dodatkowych składników. To sprawia, że tandoori masala jest niezwykle bogata w różnorodne aromaty, dzięki czemu nadaje mięsu oraz warzywom intensywnego smaku.

Jak stosować tandoori masala?

W tradycyjnych hinduskich recepturach, w oparciu o które powstają m.in. dania w Masala Express w Łodzi, tandoori masala służy przede wszystkim do marynowania mięsa oraz warzyw.

W jaki sposób taką marynatę przyrządzić? Poza mieszanką przypraw potrzebujesz jogurtu naturalnego oraz świeżego, startego imbiru. Te trzy składniki wystarczy zmieszać i umieścić w nich np. kawałki kurczaka, jagnięciny czy warzywa. W takiej postaci warto je pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by mięso nabrało wyraźnego smaku oraz aromatu. Jeśli zaś tandoori masala połączysz z oliwą bądź olejem, możesz jej użyć jako pomady do grillowanego mięsa.

Bez odpowiedniej mieszanki przypraw kuchnia indyjska nie istnieje. Jeśli więc chcesz się zanurzyć w jej wszystkie aromaty, koniecznie wyposaż się w gotową masalę lub przyrządź własną – tak jak gospodynie w całych Indiach.