4 Przepisy Na Świąteczne Pierniczki + domowa przyprawa do piernika

przepisy na świąteczne pierniczki

Pierniczki – małe aromatyczne ciasteczka, które jak żadne inne kojarzą się ze świątecznym czasem.

Pięknie wyglądają zawieszone na choince, a ich wycinanie i dekorowanie to doskonała zabawa dla dzieci i dorosłych.

Własnoręcznie upieczone i udekorowane domowe pierniczki to także doskonały prezent dla bliskich nam osób.

Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu to warto już teraz pomyśleć o ich przygotowaniu.

Dlaczego ?

Niektóre pierniczki potrzebują trochę poleżakować w zamkniętym pojemniku aby zmięknąć.

Mamy dla Was przepisy na zwykłe pierniczki, takie w wersji wegańskiej i takie “ekspresowe” – jeśli przypomnimy sobie o tym, że nie mamy pierniczków, a święta tuż tuż 🙂

Na końcu znajdziecie przepis na domowej roboty przyprawę do piernika. Gwarantujemy, że jeśli skorzystacie z przepisu to nigdy nie kupicie już gotowych mieszanek.

Bonusem jest to, że można tę mieszankę dodawać nie tylko świątecznych pierniczków, ale  także do kawy i grzanego wina.

Wskazówka:

Jeśli chcemy żeby pierniczki zawisły na choince to przed pieczeniem należy wykroić w nich dziurkę np. za pomocą słomki.

Prawie każde pierniczki są twarde po upieczeniu, a jest to zasługa miodu. Aby to zmienić po wystygnięciu należy pierniczki umieścić w szczelnym pojemniku wraz z kawałkiem jabłka, które należy wymieniać co kilka dni aby nie zaczęło pleśnieć. Pierniczki wyciągną wodę z jabłka i staną się miękkie.

 

Tradycyjne pierniczki

Z pierwszego przepisu upieczemy tradycyjne pierniczki, które potrzebują około 2-3 tygodni aby zmięknąć, więc należy pieczenie zacząć już teraz 🙂 Z podanego przepisu wychodzi około 55-60 pierniczków.

Pierniczki *

Składniki:

  • ¼ szklanki miodu
  • 80g masła
  • ½ miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ – 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kakao – jeśli chcecie aby pierniczki miały ciemniejszy kolor

Wykonanie

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 – 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

świąteczne pierniczki

Ekspresowe pierniczki

Z proponowanych przez nas przepisów można upiec pierniczki, które od razu po wystudzeniu nadają się do jedzenia, ponieważ nie są twarde.

Z pierwszego przepisu wychodzi około 20 sztuk, z drugiego około 55 sztuk.

Ekspresowe pierniczki – przepis nr 1**

Składniki :

  • 2 ¼ mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¾ cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾ szklanki masła klarowanego
  • ¼ szklanki melasy

Wykonanie

Piekarnik nagrzej do 180℃

Blachę wyłóż papierem do pieczenia

Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć, aż uzyskasz kulę.

Blat/stolnicę posyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość 5mm

Wykrój dowolne kształty za pomocą foremek.

Ciasteczka ułóż na blaszce i piecz 15 minut, do momentu aż będą lekko rumiane.

Wystudź i udekoruj.

Ekspresowe pierniczki nr 2 ***

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego*
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.

Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki – tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.

Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Pierniczki z powyższego przepisu pozostają miękkie przez wiele tygodni.

Wegańskie pierniczki

Przepis dla osób na diecie wege. Z podanego przepisu wychodzi około 20-30 sztuk pierniczków.

Wegańskie pierniczki ****

Składniki:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej razowej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju roślinnego, najlepszy będzie olej z pestek winogron
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników, można zastąpić kupioną mieszanką
  • 3 – 5 łyżek lodowatej wody
  • ½ łyżeczki sody
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie

Wszystkie składniki wyrobić przy pomocy robota kuchennego.

Zarobione ciasto uformować w kulę, jeśli jest zbyt suche, dodać kilka kropel wody, a następnie przełożyć je do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto kilka razy zagnieść w rękach, żeby się ogrzało, a następnie rozwałkować na cienki placek, najlepiej wałkuje się je przez papier do pieczenia. Następnie przy pomocy dowolnej foremki wyciąć pierniczki. Pozostałe skrawki ciasta zagnieść, rozwałkować i ponownie wyciąć pierniczki, powtarzać czynność aż do wyczerpania się ciasta.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Pierniczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 8 – 10 minut.

Pierniczki wystudzić i udekorować według upodobań.

przyprawa do piernikaDomowa przyprawa do piernika

  • 5 niedużych lasek cynamonu, 30 g
  • 5 łyżeczek suszonego imbiru, 10 g
  • 1 gałka muszkatołowa, 5 g
  • 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego, 5 g
  • 1 ½ łyżeczki całych goździków, 5 g
  • 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu, 5 g
  • ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu, 1 g
  • ⅕ łyżeczki pieprzu w ziarnach, 1 g

Wszystkie składniki zmielić w młynku lub moździerzu. Przesypać do szczelnego pojemnika.

Smacznego !

* Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

** Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel “Fit słodkości”, wyd. Burda Publishing Polska

*** Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

****Przepis pochodzi ze strony jadłonomia.com

Przepis na domową mieszankę do piernika pochodzi ze strony jadłonomia.com