Rozgrzewające herbaty z imbirem, lipą i pigwą [PRZEPISY]

herbata z imbirem

Nadeszła jesień, a wraz z nią pogoda, która nie zawsze zachęca do spacerów. Za oknem szybko robi się ciemno, co sprzyja siedzeniu pod kocem z kubkiem rozgrzewającej herbaty i dobrą książką.

Mamy dla Was przepisy na aromatyczne herbaty z imbirem, lipą oraz pigwą, które rozgrzeją i umilą te zimne, deszczowe wieczory.

Przepisy na rozgrzewające herbaty na zimę.

Aromatyczna herbata z imbirem

herbata z imbirem

Składniki:

  • kubek zaparzonej czarnej herbaty,
  • plaster pomarańczy,
  • plasterek cytryny,
  • ok. 1 cm korzenia imbiru,
  • pół łyżeczki cynamonu w proszku lub laska cynamonu,
  • 4 sztuki goździków,
  • sok z malin lub z czarnej porzeczki,
  • * opcjonalnie miód do dosłodzenia.

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzamy wraz z cynamonem, plasterkami imbiru i goździkami. Kiedy herbata troszkę wystygnie, dodajemy przekrojony na pół plaster pomarańczy i cytryny i sok wedle uznania. Całość można dosłodzić miodem.

Pomarańcza:

  • zawierają spore ilości witaminy C, A, B, B12,
  • są źródłem potasu i soli mineralnych,
  • działają bakteriobójczo i antywirusowo.

Cytryna:

  • źródło witamin A, B1, B2, B3 oraz C,
  • posiada właściwości antyseptyczne i antybakteryjne,
  • sok z cytryn pomaga przy przeziębieniach,
  • łagodzi bóle gardła.

Imbir:

  • rozgrzewa organizm, polecany dla osób z zimnymi rękami i stopami,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • łagodzi bóle gardła i posiada właściwości wykrztuśne,
  • zapobiega przeziębieniom,
  • stosowany jako afrodyzjak.

Zobacz również 7 przepisów na zastosowanie imbiru.

Cynamon:

  • pobudza krążenie krwi w organizmie,
  • olejki eteryczne zawarte w cynamonie mają działanie przeciwbakteryjne i antywirusowe,
  • pomaga w stanach osłabienia organizmu i przeziębieniach,
  • zawiera dużo przeciwutleniaczy.

Goździki:

  • działają antyseptycznie i przeciwbólowo.

Sok z malin:

  • ma doskonałe działanie przy przeziębieniach, infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
  • wzmacniają działanie układu odpornościowego,
  • oczyszcza organizm,
  • łagodzi kaszel.

Sok z czarnej porzeczki:

  • działa przeciwzapalnie,
  • działa moczopędnie i napotnie,
  • wzmacnia organizm.

Miód:

  • posiada szereg zdrowotnych właściwości,
  • łagodzi ból gardła,
  • ma działanie antybiotyczne,
  • działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga odporność.

Herbata z lipy

Herbata z lipy

Jeśli dopada nas przeziębienie możemy zaparzyć herbatę z lipy.

Suszone kwiaty lipy posiadają właściwości przeciwzapalne, napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające. Napary z tej rośliny można więc stosować przy przeziębieniach, grypie, stanach gorączkowych, zapaleniu gardła i oskrzeli.

Kwiat lipy działa osłaniająco na drogi oddechowe, łagodzi kaszel i ból gardła oraz ma działanie uspokajające.

Suszone kwiaty lipy możemy kupić w aptece lub sklepach zielarskich. Warto popijać taką herbatkę o tej porze roku, ponieważ wzmacnia naszą odporność.

Składniki:

  • wrzątek,
  • dwie łyżeczki suszonych kwiatów lipy,
  • 2 łyżki soku malinowego.

Sposób przygotowania:

Do kubka wsypujemy suszone kwiaty lipy i zalewamy wrzątkiem. Wszystko parzymy pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie napar możemy odcedzić i dodać do niego sok malinowy.

Herbata z pigwą i miodem

Herbata z pigwą

Pigwa do herbaty do świetny pomysł. Pigwa jest bogata w witaminę C oraz łagodzi bóle gardła. Jeśli czujesz, że zimą dopada Cię przeziębienie dodaj pigwy do herbaty !

Uwaga:

Należy tu odróżnić pigwę od pigwowca. Pigwa rośnie na dużych krzewach i jej owoce są duże i żółte (wielkości jabłka). Pigwowiec natomiast ma małe żółte owoce i jest małym krzaczkiem, który pospolicie występuje w naszym kraju.

Owoce pigwy nie są zbyt smaczne na surowo, trzeba poddać je obróbce termicznej aby nabrały smaku (galaretki, konfitury).

Owoce pigwowca są smaczne zarówno na surowo (możemy wkroić do herbaty ) jaki i po przerobieniu na konfitury, soki czy nalewki.

Potocznie to właśnie pigwowca mamy na myśli mówiąc pigwa, gdyż to te owoce są popularniejsze w użyciu w polskiej kuchni.

Składniki: 

  • kubek zaparzonej herbaty earl grey,
  • miód,
  • pigwa / pigwowiec japoński

Sposób przygotowania:

Do lekko przestudzonej herbaty dodajemy łyżeczkę miodu oraz pigwę. Jeśli nie mamy świeżej pigwy możemy dodać sok lub konfiturę z pigwy.

Bonus

Złote mleko

Złote mleko to tradycyjny ajurwedyjski napój z kurkumy, który pije się zazwyczaj tuż przed pójściem spać. Przypomina to trochę zwyczaj picia przed snem zwykłego mleka w krajach zachodnich. Popularność tego złocistego napoju wzrosła znacząco w ciągu ostatnich kilku lat i to nie bez powodu.

Zobacz przepis na złote mleko.