8 zdrowotnych właściwości awokado. Co zawiera i jak je jeść.

Wśród entuzjastów zdrowego odżywiania awokado już dawno zostało okrzyknięte superbohaterem. Jego zaletami są niewątpliwie: długa lista antyoksydantów oraz bogactwo składników odżywczych i minerałów, które pomagają w ogólnej kondycji skóry i całego naszego organizmu.

Wszyscy słyszeliśmy pocztą pantoflową, że dobry tłuszcz wraca do łask, a awokado jest jednym z jego najlepszych przedstawicieli, ale czy na pewno wiemy dlaczego ?

Ten kremowy, maślany owoc jest uprawiany w ciepłym klimacie i często wykorzystywany przez kuchnię meksykańską i południowoamerykańską. Jest jedynym owocem, który zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe – dobre dla zdrowia ! Awokado dostarcza znaczne ilości witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

100 g awokado dostarcza:

  • 26 % witaminy K,
  • 20 % kwasu foliowego,
  • 17 % witaminy C,
  • 14 % potasu,
  • 14% witaminy B5
  • 13% witaminy B6
  • 10% witaminy E.

* dziennego zapotrzebowania

Zawiera również magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor, witaminy A, B1(tiaminę), B2 (ryboflawinę) i B3 (niacynę).

Awokado ma niesamowite zdrowotne korzyści. Oto jak ten niepozorny owoc wpływa na nasze zdrowie:

1. Jest dobre dla skóry

Awokado jest dobre dla skóry

Awokado w niektórych krajach nazywane jest owocem młodości. Olej z awokado bogaty jest w witaminy A, E, D, B1, K, PP oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla skóry. Olej bardzo szybko się wchłania i może być stosowany do praktycznie każdego typu skóry. Można stosować go zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie.

Olej z awokado Jest bardzo skuteczny w walce z procesami starzenia się, utrzymują skórę nawilżoną i pobudza produkcję kolagenu. Podczas lata olej z awokado może chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

2. Chroni wzrok

Awokado chroni wzrok. Jest dobre dla oczu

Awokado zawiera duże ilości luteiny i zeaksantyny, przeciwutleniaczy, które chronią oczy przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej. Antyoksydanty w awokado nie tylko chronią wzrok – mogą również odeprzeć niektóre rodzaje raka.

W badaniach medycznych ekstrakt z awokado hamował wzrost komórek przednowotworowych, które prowadzą do raka prostaty i raka jamy ustnej. Kwas oleinowy w awokado oferuje również ochronę przed rakiem piersi.

3. Poprawia pracę mózgu

Awokado poprawia pracę mózgu

Awokado posiada odpowiednią kombinację składników odżywczych, których nasz mózg potrzebuje. Codzienne spożycie połowy awokado może pomóc przeciwdziałać naturalnemu obniżeniu efektywności funkcjonowania mózgu, które pojawia się wraz z wiekiem lub na skutek nieodpowiedniego stylu życia.

Awokado zawiera bogatą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które istotnie wpływają na prace neuroprzekaźników. Awokado jest również kopalnią antyoksydantów takich jak luteina, kwas foliowy, witamina C i E, które zapobiegają stresowi antyoksydacyjnemu komórek mózgowych. Ten owoc jest bogaty w magnez, który przyczynia się do poprawy plastyczności synaptycznej, pamięci oraz koncentracji.

4. Obniża ryzyko pojawienia się zespołu metabolicznego

awokado

Zespół metaboliczny jest grupą czynników zwiększających ryzyko chorób serca, cukrzycy i udaru mózgu. Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają redukować zły cholesterol LDL i zwiększać poziom dobrego cholesterolu HDL.

Awokado zawiera również naturalne fitosterole, błonnik, magnez i potas, które również przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego.

5. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Awokado zmniejsza ryzyko chorób serca

Żywność, którą spożywasz jest ważnym czynnikiem decydującym o zdrowiu Twojego serca. W rzeczywistości odpowiednia dieta może zmniejszyć ryzyko chorób serca lub udaru mózgu o nawet 80 % !

Awokado dostarcza blisko 20 niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Awokado jest znakomitym źródłem zdrowych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

6. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu

Awokado obniża poziom złego cholesterolu

Awokado przyczynia się do poprawy profilu lipidowego, zarówno u osób zdrowych jak i u pacjentów z łagodną hipercholesterolemią (podwyższonym poziomem cholesterolu).

Badania wykazały, że po tygodniu diety u zdrowych osób bogatej w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, pochodzących z awokado zaobserwowano spadek o 16% całkowitego poziomu cholesterolu. Ponadto u pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu dieta ta zaowocowała spadkiem o 17% poziomu całkowitego cholesterolu (przy jednoczesnym spadek złego cholesterolu LDL o 22% i wzroście o 11% dobrego HDL).

7. Reguluje poziom estrogenu oraz insuliny

Awokado reguluje poziom hormonów

Testosteron, progesteron, estrogen i isulina to hormony, które mają ogromny wpływ na zdrowie. Sterole roślinne wspierają produkcję estrogenu u kobiet oraz testosteronu u mężczyzn. Ponadto u kobiet pomagają utrzymać właściwą równowagę progesteronu.

Awokado zawiera cukier o nazwie mannoheptuloza, który hamuje zarówno syntezę i uwalnianie insuliny. Spożycie awokado jest naturalnym, dietetycznym rozwiązaniem na złagodzenie problemu hiperinsulinemii (przekroczenie poziomu insuliny we krwi).

8. Pomaga złagodzić objawy osteoporozy

Awokado pomaga złagodzić osteoporozę

Osteoporoza jest powodowana przez uszkodzenia lub utratę chrząstki ochronnej. Agrekan (zwany również proteoglikanem) odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu chrząstki.

Według badań, awokado zwiększa syntezę kolagenu i agrekanu oraz zmniejsza stan zapalny. Awokado zawiera karotenoidy, które pomagają modulować stres oksydacyjny. Witamina K, zwiększa gęstość mineralną kości u ludzi cierpiących na osteoporoze i pomaga zmniejszyć częstość złamań.

Awokado infografika