8 najlepszych przepisów na kanapki z awokado

8 przepisów na kanapki z awokado

Wiesz, że awokado jest zdrowe ale brakuje Tobie pomysłów jak je jeść ? Z przyjemnością przygotowaliśmy dla Ciebie 8 najlepszych przepisów na kanapki z pastą z awokado.

Kanapki z awokado zawierają odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy, dodających energii węglowodanów oraz szereg innych zalet. Sprawdź 8 zdrowotnych właściwości awokado.  Ich przygotowanie zajmuję zazwyczaj niewiele czasu, dzięki czemu są idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie. Oto 8 przepisów dzięki, którym zdrowo zaczniesz każdy dzień:

1. Przepis na jesienne tosty z pastą awokadoPrzepis na jesienne tosty z awokadoŹródło: Avocado Toast with Gorgonzola, Pears, & Toasted Walnuts, How Sweet Eats

Składniki:

  • ¼ szklanki orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • 2 dojrzałe awokado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 kromki opieczonego chleba
  • 1 gruszka pokrojona w cienkie plastry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rozdrobnionego sera gorgonzola

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnie wrzuć orzechy włoskie i posyp je cynamonem. Praż je, do momentu gdy nabiorą złotego koloru (3-4 minuty).
  2. Rozgnieć awokado w misce. Dodaj sól, pieprz i wymieszaj.
  3. Posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż plastry gruszki i ser gorgonzola.
  4. Posyp całość prażonymi orzechami i skrop obficie miodem.

Smacznego !

2. Przepis na grzanki z awokado i superfood tapenadą

Grzanki z awokado i tapenadąŹródło: Avocado Toast with Superfood Tapenade, 101 Cookbooks

Składniki:

  • opieczone pieczywo pełnoziarniste
  • awokado pokrojone w plastry
  • 30 zielonych oliwek
  • 1 zielona cebulka
  • ⅔ szlanki posiekanych, prażonych orzechów włoskich
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • ½ łyżeczki spiruliny
  • 1-2  łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • sól morska do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tapenadę: pokrój drobno oliwki, zieloną cebulkę, orzechy oraz płatki chili. Przełóż składniki do miski. Dodaj spirulinę, oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko dokładnie. Dopraw całość sokiem z cytryny oraz solą.
  2. Na opieczone pieczywo połóż kilka plastrów awokado i posmaruj je wcześniej przygotowaną tapenadą.

Smacznego !

3. Tosty z pastą z awokado, wiosennymi warzywami i sosem tahiniTosty z awokado, warzywami i sosem tahiniŹródło: Avocado Toast with Spring Vegetables & Tahini, feed me phoebe

Składniki:

  • 500 g różnych, wiosennych warzyw (rzodkiewki, groch, szalotka, marchewka, szparagi) pokrojonych w drobną kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw Zatar
  • 6 kromek pełnoiziarnistego pieczywa
  • 3 awokado
  • ½ szklanki sosu Tahini

Jak przygotować sos Tahini ?

Składniki:

  • ¼ szklanki pasty Tahini
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Wymieszaj wszystkie sładniki do uzyskania gładkiej masy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celcjusza.
  2. Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż warzywa wymieszane wcześniej z oliwą z oliwek, miodem, szczyptą soli i mieszanką Zatar. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut, aż staną się miekkie.
  3. Wyjmij warzywa do miski i ułóż na blasze pieczywo. Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru przez około 3 minuty z każdej strony.
  4. Rozgnieć lub zblenduj awokado, a następnie posmaruj nim każdą kromkę.
  5. Dodaj do nich warzywa i polej sosem tahini.

Smacznego !

4. Pomysł na grzanki z awokado i sosem migdałowymKanapki z awokado i sosem migdałowymŹródło: Avocado Almondaise Tartines, Love & Lemons

Składniki:

Sos migdałowy:

  • 1 szklanka blanszowanych migdałów
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Grzanki:

  • opieczone pełnoziarniste kromki chleba
  • awokado pokrojone w plasterki
  • liście rukwi wodnej
  • plasterki rzodkiewki
  • kapary
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • jajka na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Zrób sos migdałowy: oprócz oliwy z olwek zblenduj wszystkie składniki przeznaczone na sos. Podczas blendowania stopniowo dodaj oliwę i blenduj do uzyskania gładkiej masy. Jeśli to potrzebne dodaj więcej mleka migdałowego lub oliwy. Dodaj przyprawy.
  2. Na grzanki połóż liście rukwi, plastry awokado i pokrojone jajko. Posyp je plastrami rzodkiewki, kaparami, szczypiorkiem. Całość polej sosem migdałowym i dopraw jeśli to konieczne.

Smacznego !

5. „Awotosty” z jajkiem i cykoriąPrzepis na kanapki z awokado i cykoriąŹródło: Avocado Toast with Egg & Frisée, Julia Gartland for CamilleStyles.com

Składniki:

  • 4 kromki zgrillowanego pełnoziarnistego chleba
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 garść cykorii endywii
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj każdą z grzanek musztardą Dijon. Następnie ułóż na każdej z nich ¼ pokrojonego w plastry awokado i posyp całość odrobiną endywii.
  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy z olwek i ostrożnie wbij 2 jajka. Następnie zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białka jajek będą ścięte (3-4 minuty).
  3. Przy pomocy kuchennej szpatułki wyłóż jajka na tosty. Przypraw solą i pieprzem.

Smacznego !

6. Grzanki z awokado i dukkahPrzepis na grzanki z awokado i dukkahŹródło: Dukkah Avocado Toast, Faring Well

Składniki:

Dukkah:

  • ¼ szklanki orzeszków piniowych
  • ¼ szklanki pistacji łuskanych
  • ¼ szklanki łuszczonych białych nasion sezamu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion kminku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Grzanki:

  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek mieszanki dukkah

Sposób przygotowania:

Mieszanka Dukkah

  1. Na suchej patelni upraż orzechy aż nabiorą złotego koloru. Jeśli mają skórkę, usuń jej tyle, ile się da, a orzechy drobno posiekaj. Nasiona sezamu upraż i posiekaj.
  2. Wszystkie przyprawy, oprócz soli i pieprzu praż na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć – każdą przyprawę oddzielnie.
  3. Przesyp wszystkie składniki razem do moździerza i utrzyj ręcznie lub zmiksuj przy użyciu blendera. Część przypraw powinna się zamienić w niezbyt drobny proszek, część może pozostać w grubszych kawałkach. Do przypraw dodaj orzechy i słonecznik, krótko ucieraj lub miksuj do połączenia składników. Wymieszaj z solą i pieprzem.

Opiecz 2 kromki chleba na suchej patelni z każdej strony przez kilka minut. Następnie posmaruj każdą z nich oliwą z oliwek i ułóż plastry awokado. Skrop całość sokiem z cytryny i posyp mieszanką dukkah.

Smacznego !

7. Tosty z awokado i grillowaną kukurydząTosty z awokado i grillowaną kukurydząŹródło: Mexican Grilled Corn Avocado Toast, How Sweet Eats

Składniki:

Grillowana kukurydza:

  • 2 kolby słodkiej kukurydzy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Tosty:

  • 2 awokado
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ½ limonki pokrojonej w kliny
  • 4 kromki pełnoziarnistego opieczonego chleba
  • ⅓ szklanki białego sera
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • szczypta wędzonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj kolby kukurydzy oliwą z oliwek. Połóż je na grillu i grilluj, aż się zarumienią.
  2. Wymieszaj masło z papryką, solą i pieprzem, a następnie posmaruj nim kukurydze i pozostaw na chwilę. Tak przygotowaną kukurydzę obierz z ziaren.
  3. W misce rozgnieć awokado, dodaj sól, pieprz i sok z jednego klina limonki. Posmaruj tosty pastą z awokado, dodaj ziarna kukurydzy, biały ser i kolendrę. Całość posyp szczyptą wędzonej papryki i skrop sokiem z limonki.

Smacznego !

8. Bajgiel z koperkowym serkiem topionym i awokadoBajgiel z serkiem topionym i awokadoŹródło: Toasted Bagel with Dill Cream Cheese & Avocado, Don’t Feed After Midnight

Składniki:

  • 2 bajgle lub inne pieczywo
  • 2 łyżki serka topionego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w plastry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj koperkowy serek, łącząc 2 składniki w małej misce i doprawiając całość pieprzem.
  2. Zgrilluj pieczywo, a następnie posmaruj je serkiem topionym. Na pieczywo połóż plastry awokado i dopraw całość pieprzem i solą.

Smacznego !