7 przepisów na zastosowanie imbiru. Wykorzystaj jego lecznicze właściwości.

imbir zastosowanie i właściwości

Imbir zwykle kojarzy nam się z dodatkiem do rozgrzewającej herbaty w jesienne wieczory, grzanym piwem lub świątecznymi pierniczkami. Muszę Cię jednak uprzedzić, że to nie jedyne jego zastosowanie.

Jego zalety już wiele wieków temu odkryli Azjaci, którzy dodają go do niemal każdej potrawy – i to nie tylko ze względu na charakterystyczny smak i aromat, ale także z powodu prozdrowotnych właściwości.

Jest to jedna z najlepiej przebadanych przypraw i jej działanie na organizm człowieka jest szeroko opisany przez świat naukowy.

imbir

Obecnie imbir króluje w wielu kuchniach świata, a jego szerokie zastosowanie sprawia, iż jest on wykorzystywany do leczenia i łagodzenia wielu dolegliwości.

Co sprawia, iż imbir właściwości ma tak niezwykłe? Przede wszystkim obecność olejków eterycznych, białka, wapnia, błonnika, żelaza oraz magnezu. Dzięki temu to niewielkie kłącze staje się potężną bronią w walce z wieloma schorzeniami i defektami kosmetycznymi.

Jak możemy skorzystać z tych wszystkich drogocennych właściwości ? Przestawiamy Tobie kilka zastosowań, dzięki którym sięgniesz po to co imbir ma najlepsze do zaoferowania.

1.  Herbata z imbirem

herbata z imbirem

Ten prosty napój pomoże Tobie w walce z przeziębieniem. Oprócz tego ma szereg innych zalet, dzięki którym parzenie herbaty z imbirem stanie się Twoim małym rytuałem.

  • oczyszcza wątrobę z toksyn,
  • poprawia krążenie krwi,
  • leczy nudności i poprawia trawienie,
  • pomaga rozbijać kamienie nerkowe

Składniki:

  • ok 0,5 cm korzenia imbiru,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżeczka lub torebka herbaty,
  • *opcjonalnie cynamon, kardamon, miód, pomarańcze.

Jak zrobić herbatę z imbirem ?

  1. Do małego rondelka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia.
  2. Dodaj obrany i pokrojony na drobne kawałki imbir oraz herbatę.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
  4. Jeśli chcemy aby nasza herbata nabrała więcej aromatu możemy dorzucić szczyptę cynamonu i kardamonu,a całość posłodzić łyżeczką miodu i dodać plasterek pomarańczy.

2. Syrop z imbiru i czosnku na przeziębienie

syrop z imbirem

Składniki:

  • 3 cm korzenia imbiru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • około 100 – 150 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru i czosnek oczyść i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Dodaj sok z cytryny i wodę.
  3. Pozostaw taką mieszankę na kilka minut, aby wszystko się “przegryzło”.
  4. Taką miksturę wypij na raz.

Uwaga:

Ilość składników można modyfikować i na początek dodajemy 2 cm imbiru, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny i 150 ml wody, kiedy stwierdzimy, że damy radę wypić taką mieszankę w większym stężeniu wtedy sporządźmy ją już z takiej ilości składników jaka podana jest w przepisie.

3. Napój spalający tłuszcz na bazie imbiru

napój spalający tłuszcz z imbirem

Imbir poprawia krążenie, ma zastosowanie w walce z nadprogramowymi kilogramami oraz cellulitem. Naukowcy twierdzą, że spożycie imbiru uruchamia proces termogenezy, dzięki której organizm spala więcej kalorii. Dlaczego by nie spróbować ?

Składniki:

  • 3-4 cm korzenia imbiru,
  • szklanka ciepłej wody,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

  1. Obrany imbir i cytrynę wyciskamy przez wyciskarkę. Jeśli nie posiadasz wyciskarki, to obrany imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przeciśnij przez gazę.
  2. Dodaj cytrynę i wodę.
  3. Pij pomiędzy posiłkami, bądź rano na czczo.

4. Rozgrzewająca imbirowa kąpiel

Bath GIF - Find & Share on GIPHY

Imbir to naturalny środek, przynoszący ulgę obolałym mięśniom oraz stawom. Gdy czujesz, że łapie Cię przeziębienie, jesteś obolała lub po prostu miałaś ciężki dzień weź relaksującą imbirową kąpiel.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj 2 litry wody.
  2. Dodaj do niej kilka łyżek sproszkowanego lub świeżo startego imbiru.
  3. Zostaw garnek pod przykryciem przez 30 minut.
  4. Odcedź napar i wlej go do wanny.
  5. Rozkoszuj się relaksacyjną kąpielą przez minimum 20 minut.

5. Pasta z imbiru na ból głowy i walkę z migreną

Imbir ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają w walce z uporczywym bólem głowy oraz nudnościami. Warto nadmienić, że imbir ma zastosowanie w farmacji. Jest składnikiem niektórych leków przeciw chorobie lokomocyjnej. Gdy dopadnie Cię ból głowy, spróbuj pasty z imbiru.

Przygotowanie:

  1. Pół łyżeczki sproszkowanego imbiru wymieszaj z odrobiną wody.
  2. Rozetrzyj miksturę na pastę, którą następnie wmasowuj delikatnie w czoło.

6. Olej imbirowy na porost włosów

olejek z imbiru na porost włosów

Imbir używany do włosów wzmacnia cebulki, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza ich porost.

Składniki:

  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 100 ml dowolnego oleju

Przygotowanie:

  1. Do słoika wrzuć imbir i zalej go lekko podgrzanym olejem.
  2. Zakręć słoik i odstaw go w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Potrząśnij nim od czasu do czasu.
  3. Po dwóch tygodniach, przecedź olej.
  4. Wcieraj go w skórę głowy na minimum godzinę przed myciem włosów.

7. Spirytus imbirowy

Imbir może posłużyć nam jako podstawa do zrobienia spirytusu, który przyniesie ulgę naszym obolałym stawom oraz mięśniom.

Składniki:

  • 2 łyżki sproszkowanego
  • 200 ml spirytusowego czystego 70%

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki w słoiku.
  2. Zamknij szczelnie słoik i odstaw go w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.
  3. Każdego dnia wymieszaj miksturę, potrząsając słoikiem.
  4. Po 7 dniach przefiltruj nalewkę.
  5. Wcieraj w miejsca obolałych mięśni, i stawów. Dobrze się sprawdza przy obolałych i opuchniętych nogach.

Jak widzisz imbir zastosowań może mieć wiele. Oprócz wymienionych oczywistym może być dodanie go potraw, zup, koktajli, deserów i ciast.

Warte podkreślenia jest to, iż wiele przeprowadzonych badań potwierdziło, iż korzeń imbiru – ze względu na zawartość antyoksydantów – może być potężną bronią w walce z nowotworami.

Eksperymenty przeprowadzone na myszach wskazują, iż przeciwutleniacz 6 – gingerol – odpowiadający za ostry smak imbiru – wykazuje działania przeciwnowotworowe.

Poza tym nie wolno zapominać o tym, iż w wielu kulturach świata imbir uchodzi za jeden z najbardziej skutecznych afrodyzjaków.

Pomimo swoich niezaprzeczalnych zdrowotnych zalet, imbir posiada także działania niepożądane. Trzeba podkreślić, że nie zawsze one występują, a niektóre z nich nie są do końca potwierdzone. Trzeba słuchać sygnałów płynących z naszego organizmu, a w razie wątpliwości poradzić się lekarza.

1. Kobiety w ciąży

Chociaż imbir polecany jest kobietom w ciąży na poranne mdłości, to trzeba uważać aby nie przesadzić z ilością. Ma działanie przeciwzakrzepowe, co w niektórych przypadkach może być niebezpieczne. Wielu lekarzy zaleca umiar w jego spożywaniu, a w przypadku ciąży zagrożonej – całkowite wyeliminowanie go z codziennej diety.

2. Podawanie imbiru dzieciom

Nie ma żadnych zdrowotnych przeciwwskazań, które mogłyby wyeliminować imbir z diety dzieci – tym bardziej, iż jest on dobrym środkiem na przeziębienie, chorobę lokomocyjną oraz brak apetytu. Jednak należy zachować tu pewną ostrożność – dzieci powinny spożywać imbir w stosunkowo niewielkich ilościach i nigdy na pusty żołądek. Poza tym niewskazane jest podawanie tej rośliny dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

3. Osoby borykające się z problemem krzepnięcia krwi

Imbir rozrzedza krew więc osoby, które mają problem z jej krzepnięciem powinny szczególnie uważać przy jego stosowaniu. Osoby, które czekają na zabiegi medyczne lub operacje powinny wstrzymać się ze spożyciem imbiru. Kruchość naczyń krwionośnych czy nawracające krwotoki z nosa także powinny być wskazaniem do ograniczenia przyjmowania imbiru.

4. Imbir na odchudzanie

Osoby walczące z nadwagą nie powinny bać się imbiru. Wprawdzie roślina może zwiększać apetyt, ale jednocześnie wykazuje działania w zakresie spalania tłuszczu, co doskonale wpływa na odchudzanie i likwidowanie cellulitu.

 

Podsumowując, imbir to jedna z najlepiej przebadanych roślin, której niezwykłe właściwości zostały sprawdzone i udokumentowane przez wielu światowych badaczy.

Niemal każde nowe badanie przeprowadzane z udziałem imbiru przynosi kolejne dane potwierdzające jego dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Do tej pory udowodniono następujące właściwości imbiru:

  1. łagodzi przeziębienia,
  2. przynosi ulgę obolałym mięśniom i stawom,
  3. ułatwia trawienie,
  4. usprawnia krążenie krwi,
  5. pomaga w walce z migrenami i silnymi bólami głowy
  6. zmniejsza mdłości, nudności i wymioty,
  7. wpływa na polepszenie koncentracji i wydajności umysłowej,
  8. pomaga złagodzić objawy związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego,
  9. chroni przed tworzeniem się zakrzepów krwi,
  10. odświeża i odkaża jamę ustną,
  11. pomaga likwidować obrzęki,
  12. zwalcza infekcje wirusowe, bakteryjne oraz grzybicze
  13. łagodzi kaszel i ból gardła,
  14. wspomaga apetyt,
  15. pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami oraz z nieestetyczną skórką pomarańczową,
  16. obniża poziom cholesterolu.