7 naturalnych antybiotyków, dostępnych bez recepty

7 naturalnych antybiotyków

W 1945 roku Aleksander Fleming i jego dwóch współpracowników otrzymało Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny. Przyznano ją im za wynalezienie penicyliny, związku który stał się pierwszym komercyjnie dostępnym antybiotykiem.

W następnych dziesięcioleciach, antybiotyki ocaliły niezliczoną liczbę ludzkich istnień. Leki pozwoliły lekarzom, skutecznie leczyć infekcje bakteryjne, które zagrażały życiu naszych przodków. Rozwój antybiotyków z pewnością zrewolucjonizował medycynę i był ogromną korzyścią dla ludzkości.

Ale jest jeszcze druga strona tej historii …

Niestety, te potężne środki lecznicze były szeroko wykorzystywane i nadużywane. Lekarze rutynowo przepisywali antybiotyki na drobne infekcje.

W większości przypadków, lekarze nawet nie wspominali o tym że ten silny lek może także niszczyć pożyteczne mikroorganizmy żyjące w jelitach. Ogromna liczba ludzi cierpiała z powodu dolegliwości układu pokarmowego oraz innych problemów zdrowotnych, jako bezpośredni skutek uszkodzenia flory bakteryjnej, poprzez przyjmowanie “nieszkodliwych” antybiotyków.

Jednak problemy wynikające z nadużywania antybiotyków nie są ograniczone tylko do uszkodzenia flory jelitowej. Prowadzi to również to powstawania potężnych i śmiercionośnych szczepów drobnoustrojów, odpornych na wszystkie najsilniejsze leki zwanych „superbakteriami”.

Wykazano,że superbakterie mogą dzielić się informacjami z innymi szczepami bakterii dotyczącymi sposobów walki z antybiotykami. Ta wymiana informacji w świecie bakterii może spowodować, że nawet najsilniejsze antybiotyki będą bezużyteczne.

Wielostronne podejście matki natury

Należy w tym miejscu przypomnieć, że na długo przed antybiotykami farmaceutycznymi, ludzie znali żywność oraz zioła, które pomagały chronić ich przed infekcjami oraz chorobami. Wiele z tych naturalnych obrońców nadal jest używanych przez ludzi na całym świecie.   

W przeciwieństwie do antybiotyków farmaceutycznych, arsenał antybiotyków matki natury działa zupełnie inaczej. Antybiotyki farmaceutyczne są przeznaczone do niszczenia jednego komponentu bakterii, natomiast naturalne środki przeciwdrobnoustrojowe dają pełne spektrum działania.

Naturalne antybiotyki zazwyczaj zawierają dziesiątki związków bioaktywnych, które zapewniają wyjątkowe efekty terapeutyczne. Złożoność działania sprawia, że mikroby mają problem z wytworzeniem metod “obejścia” ich działania.

Najlepiej przyjmować je w początkowej fazie choroby. Jest to czas kiedy choroba dopiero się rozwija, więc jeśli poczujesz pierwsze drapanie w gardle, gorsze samopoczucie, lub po prostu czujesz, że Cię przysłowiowo “bierze”, zaaplikuj sobie naturalny antybiotyk zanim choroba w pełni się rozwinie.

Oto 7 naturalnych antybiotyków, które należy mieć pod ręką w każdej chwili.

1. Czosnek

czosnek - naturalny antybiotyk

Czosnek stosuje się od tysięcy lat. I nie bez powodu. Jako naturalny antybiotyk, czosnek niszczy szeroką gamę patogenów.

Jak działa i na co pomaga ?

Jednym z głównych składników czosnku jest allicyna, która jest przekształcana w organizmie ludzkim w substancję podobną, do leku rozpuszczającego śluz oskrzelowy. Zasługuje ona w pełni na miano naturalnego antybiotyku zalecanego przy zapaleniu zatok, bólu gardła itp.

Czosnek nie tylko ma bezpośrednie i natychmiastowe działanie przeciwko mikrobom, ale użycie go może pomóc zmniejszyć narastający problem odporności na antybiotyki.

Co więcej, niedawno uznano, że czosnek stymuluje produkcję biały krwinek, odpowiedzialnych za działanie układu odpornościowego.

Regularne jedzenie czosnku w surowej postaci, jest świetnym sposobem utrzymania swojego układu odpornościowego w dobrej formie, co umożliwi unicestwienie bakterii zanim rozprzestrzenią się po organizmie.

Jak jeść czosnek ?

Przy pierwszych objawach choroby, należy przyjmować jeden lub dwa, zgniecione ząbki czosnku, co kilka godzin. Zdrowotne właściwości czosnku uwalniają się dopiero po zgnieceniu go, więc należy go zgnieść, pokroić lub przepuścić przez praskę i odstawić na 10 minut. Po tym czasie możemy go spożyć na surowo lub dodać do potrawy.

Przy czym należy pamiętać aby nie gotować go zbyt długo (powyżej 6 minut traci on wartościowe enzymy) Przy spożywaniu surowego czosnku, pamiętaj aby nie jeść go na czczo, ponieważ czosnek spożyty na pusty żołądek może powodować podrażnienie i dyskomfort.
Jeśli przyjmujesz jakieś leki, warto skonsultować się z lekarzem zanim zaczniesz przyjmować duże dawki czosnku.

2. Oregano i olej z oregano

oregano i olej z oregano

Podobnie jak czosnek, oregano jest bardzo skuteczne w niszczeniu wirusów, bakterii, grzybów i pasożytów. Badania potwierdziły skuteczność oleju z oregano w niszczeniu niektórych paskudnych patogenów znanych człowiekowi jak E.coli, Candida albicans i wiele innych.

Najpotężniejszymi składnikami oregano są carvacrol i thymol. Badania wykazały, że używanie oregano w naturalnej formie jest bardziej skuteczne niż stosowanie tych wyizolowanych związków oddzielnie.

Olej z oregano jest silnym antyoksydantem i środkiem przeciwzapalnym. Należy stosować olej z dzikiego oregano, gdyż ma on najlepsze i najkorzystniejsze działanie.

3. Ocet jabłkowy

ocet jabłkowy

Dalekosiężne korzyści codziennego spożycia octu jabłkowego wynikają z jego antybiotycznych i antyseptycznych właściwości. Ocet jabłkowy naturalnie alkalizuje oraz może pomóc we wszystkim od kontrolowania wagi do obniżenia poziomu złego cholesterolu i ryzyka zachorowania na raka.

Więcej o dobroczynnych właściwościach octu można przeczytać tutaj : 10 niesamowitych właściwości octu jabłkowego

4. Miód

miód

Starożytni Rzymianie używali miodu na polu bitwy w celu leczenia ran oraz zapobiegania zakażeniom. Cywilizacje na całym świecie nadal uważają miód za jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków, środków przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i antyseptycznych, znanych człowiekowi od tysięcy lat.

Zostało udowodnione, że nowozelandzki miód z krzewu manuka ma największy poziom przeciwutleniaczy i moce lecznicze.

Enzym występujący w miodzie uwalnia nadtlenek wodoru. Proces ten pomaga organizmowi zwalczać zakażenia i zapobiega rozwojowi bakterii. Miód działa kojąco na układ trawienny, usuwa toksyny z krwi i pomaga wątrobie działać bardziej efektywnie.

Aby wzmocnić układ odpornościowy, rozważ połączenie miodu z cynamonem. Taka kombinacja pomoże wzmocnić Twoje białe krwinki.

Surowy, organiczny miód jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ większość metod pasteryzacji zabija działanie antyoksydacyjne.

5. Kurkuma

kurkuma

Ta przyprawa jest nie tylko bogata w kolor i smak ale chroni również nasz organizm przed szkodą. Kurkuma działa jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.

Poznaj tradycyjny ajurwedyjski napój na bazie kurkumy, który uważany jest za jeden z najlepszych środków na przeziębienie i kaszel  – Złote mleko – przepis i zdrowotne właściwości.

6. Ekstrakt z pestek grejpfruta

ekstrakt z pestek grejpfruta

The Journal of Alternative and Complementary Medicine opublikował badanie, które wykazało, że ekstrakt z pestek grejpfruta jest skuteczny w walce z ponad 800 rodzajami wirusów oraz bakterii, ponad 100 odmianami grzybów i wieloma pasożytami.

Bogaty jest w antyoksydanty, ekstrakt z pestek grejpfruta wzmacnia odporność oraz w naturalny sposób alkalizuje organizm. Dzięki swoim właściwościom stosuje się go w profilaktyce i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.

Zalecana dawka olejku to 2 krople na łyżeczce płynu (dla dzieci o połowę mniej) na dobę.

7. Echinacea (jeżówka)

echinacea (jeżówka)

Jeżówka (zwłaszcza purpurowa) w świecie medycyny naturalnej jest niezwykle ceniona i uważana za jeden z najskuteczniejszych środków, wzmacniających odporność. Echinacea rekomendowana jest w celu zapobiegania infekcjom oraz w stanach osłabienia organizmu, powodowanego np. przyjmowaniem antybiotyków.