10 produktów dla pięknej cery i lśniących włosów

owoce bogate w antyoksydanty

Wierzymy że piękno zewnętrzne zaczyna się od środka. Dzisiaj nie skupimy się na zawartości Twojej kosmetyczki. Zamiast tego zajrzymy do Twojej kuchni – czy wiesz jak bardzo to co jesz wpływa na wygląd Twojej skóry, włosów i paznokci ? Co jeść, by mieć piękną cerę i zdrowe włosy ? Oto 10 produktów, które warto włączyć do swojej codziennej diety.

1. Gorzka czekolada (70% lub więcej)

gorzka czekolada

Gorzka czekolada zawiera antyoksydanty, a czyste kakao według skali ORAC jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. W składzie ma również magnez, żelazo i mangan, które są niezbędne w procesie regeneracji komórek, transporcie tlenu i redukcji stresu.

Wbrew powrzechnemu przekonaniu, czekolada nie powoduję trądziku. W rzeczywistości, badania wykazały, że gorzka czekolada chroni skórę przed uszkodzeniem słonecznym. Czekolada, a raczej czyste kakao zawiera antyoksydanty anti-aging zwane flawonoidami, które zwalczają wolne rodniki. Chronią tym samym cerę przed uszkodzeniami UV i zapobiegają powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry.

Czekolada, również poprawia nasz nastrój – mózg uwalnia endorfiny (hormony szczęścia). Czujesz się dobrze, wyglądasz dobrze 😉

2. Orzechy włoskie

orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E, które pomagają utrzymać gładką skórę. Orzechy włoskie, chronią również Twoje włosy przed uszkodzeniem słonecznym, zachowując ich lśniący wygląd. Orzechy możesz dodać do sałatki, dań z makaronu, owsianki lub deseru.

3. Szpinak

szpinak

Szpinak zawiera potrójną dawkę przeciwutleniaczy: witaminę C, witaminę E oraz beta-karoten. Wszystkie one współpracują, by chronić skórę przed postarzającym promieniowaniem UV. Wykorzystaj szpinak, przyrządzając zdrową sałatkę lub zielone smoothie.

4. Soczewica

czerwona soczewica - źródło białka i błonnika

Ta roślina strączkowa jest świetnym źródłem białka oraz żelaza, które wspierają włosy i nadają im objętości. Z soczewicy możesz przygotować zupę lub zrobić pyszne wegetariańskie burgery.

5. Nasiona Chia

pudding z nasionami chia

Te małe nasionka są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika i kwasów omega-3, które są idealne dla naszej cery oraz włosów. Ponieważ nasiona chia wchłaniają do 12 razy więcej wody niż same ważą, dają poczucie sytości i przedłużają okres uwadniania organizmu. Można je spożywać i przyrządzać na wiele sposobów. Można je dodawać między innymi do: koktajli, puddingów, owsianki.

6. Migdały

migdały - źródło witaminy E

Migdały bogate są we flawonoidy i witaminę E, które są niezbędne w utrzymaniu zdrowej skóry. Mogą one pomóc odeprzeć szkodliwe wolne rodniki, a nawet uszkodzenia oksydacyjne spowodowane paleniem papierosów. Migdały są doskonałym źródłem błonnika, a zawartość manganu i selenu pomaga utrzymać lśniące włosy. Migdały świetnie sprawdzają się jako przekąska.

7. Awokado

Awokado

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w awokado nie tylko pomogą Tobie obniżyć poziom złego cholesterolu, ale również zredukują oznaki starzenia się skóry. Awokado zawiera antyoksydanty, błonnik, potas, magnez i kwas foliowy. Na bazie awokado można przyrządzić guacamole, pasty na kanapki, desery lub dodać do smoothie.

8. Papryka

papryka

Żółta papryka jest najbardziej skoncentrowanym źródłem witaminy C w królestwie warzyw. Jedna papryka zawiera tyle witaminy C co 16 cytryn !!!

Witamina C odgrywa dużą rolę w naprawie i wzroście zdrowej tkanki ciała, w tym regeneracji komórek skórnych. Witamina C zwiększa również produkcję kolagenu, zapewnia ochronę antyoksydacyjną oraz pomaga cofnąć uszkodzenia spowodowane przez słońce. Nasz organizm absorbuje ją najlepiej, jeśli pochodzi ze zdrowej, naturalnej żywności.

9. Oliwa z oliwek extra virgin z pierwszego tłoczenia (Witamina E + jednonienasycone kwasy tłuszczowe)

oliwa z oliwek z tłoczenia na zimno

Oliwa z oliwek jest bogatym, naturalnym źródłem witaminy E, skutecznym przeciwutleniaczem, który wspomaga wzrost zdrowej skóry, włosów i paznokci. Oliwa z oliwek pełna jest również fitosteroli, które wspierają produkcję kolagenu, spowalniają procesy starzenia się i przywracają młodzieńczą sprężystość skóry.

10. Maliny, jagody, jeżyny, truskawki, żurawina (Antyoksydanty)

owoce bogate w antyoksydanty

Maliny, jagody, jeżyny, truskawki, żurawina i inne owoce o podobnym kolorze są bogatym źródłem antyoksydantów (Antocyjany, Kwertycyna i Witamina C). Te owoce są znakomitym źródłem błonnika oraz sprzyjają zdrowiu naszego serca.



  • Sandra

    czekolada, soczewica (zupa-krem <3) oraz orzechy to moje top3 😀 z owoców to dodałabym także aronię, czasami trudno ją dostać u mnie w mieście, dlatego kupiłam sobie olej golden drop aronia i uzupełniam wit. c, antyoksydanty i żelazo 🙂

    • Racja, aronia to skarbnica witamin i antyoksydantów 😉